AKLINLA VERİMLİ YAŞA

Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji Verimliliği: Binalarda yaşam standardını ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmeler de ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Bir bakıma yaşam standartlarını değiştirmeden tasarruf etmektir.

28.12.2023 703

Okulda Enerji Verimliliği

Türkiye’de 550 bin öğretmen, 10 milyon veli ve 20 milyon kadar öğrenci var. Ve bu eğitim sektörü ile bağlantılı insan sayısı neredeyse Türkiye’nin nüfusunun yarısına eşit durumda. Peki hal böyleyken neden enerjimizi doğru kullanmayı, verimli kullanmayı ve tasarruf etmeyi okullara taşımayalım ki?

Okullarda aşılanacak her enerji verimli davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;

Çevre sorumluluğu artacaktır.
Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir.
Okullarda topluluk ruhu gelişecektir.
Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.

Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.

Okulda kullanılan yazıcılar, fotokopi makineleri, televizyonlar, ses sistemleri ve diğer ofis makineleri de kullanılmadıklarında kapatılmalıdırlar. Bekleme konumunda da bu cihazların enerji tüketimleri belirli oranda devam ettiğinden, özellikle gece boyunca kullanılmayacakları için derslerin bitiminden sonra tüm cihazların fişleri prizlerden çıkartılmalı ya da elektrik sigortası kapalı konuma getirilmelidir.

Okullarda kullanılan klima, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi elektrikli eşyalar satın alınırken de enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir.

Okullardaki ısıtma kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, verimsiz olanlarının değiştirilmesi, okul binalarının duvar, pencere ve çatı yalıtım seviyelerinin yükseltilmesi de okul yönetimlerinin dikkat etmesi gereken hususlardır.

Evde Enerji Verimliliği

EVLERDE ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN İPUÇLARI

Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketiminden hem de maliyetten tasarruf edebiliriz.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki ülkemizin ilk hedeflerinden biridir.
Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandırır.
Yapılan araştırmalarda yalıtımsız binaların, pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahiptir. Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkmaktadır.
Evlerde elektriği, elektrikli ev aletlerinde ve aydınlatmada kullanmaktayız. Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimi aşağıdaki şekildedir:

%30 Buzdolabı ve Derin Dondurucu
%12 Aydınlatma
%9 Çamaşır makinesi
%9 Isıtıcılar
%7 Televizyon
%4 Bulaşık Makinesi
%3 Kurutucu
%26 Diğer

Bu paylaşım birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin evinizde klima kullanmıyorsanız ısıtma ve soğutma için elektrik kullanımını neredeyse sıfıra indirgeyebiliriz. Ya da evinizde ütü çok miktarda yapılıyorsa diğer kısmındaki elektrik kullanım payını yükseltebiliriz.

Yatırım gerektirmeyen, basit yöntemlerle hem satın alırken hem de kullanırken evlerde tüketilen enerjiyi en aza indirmek mümkündür. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

Türkiye Doğalgaz Tüketimi

2020 yılında Türkiye genelinde konutlarda hane başına merkezi sistemlerde ortalama tüketim 964 m3’tür. Hane başı tüketim bir önceki yıla kıyasla 20 m3 (-%2) civarında azalmıştır.
Hane başı tüketimin bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla düştüğü Mart 2020’de ortalama tüketim 137 m3 (-%12) azalmıştır. Hane başı birim tüketimin en fazla arttığı ay olan Kasım 2020’de ise hane başı tüketim Kasım 2019’a kıyasla %43 artarak 69 m3 olmuştur.

Geçtiğimiz yıl en fazla hane başı ortalama tüketimin gerçekleştiği il Hakkari (1484 m3) olmuştur. Hane başı ortalama tüketimin en fazla olduğu diğer iller sırasıyla Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum’dur. İlk 5 sırada yer alan illerin tamamı Doğu Anadolu Bölgesinde yer alırken, özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde yer alan illerin ortalama tüketimleri Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. 2020 yılında hane başı birim tüketimin en az olduğu 5 il sırasıyla Antalya, Mersin, Osmaniye, Muğla ve Hatay olmuştur. Başkent Ankara sıralamada 11’inci, İstanbul 61’inci ve İzmir ise 72’nci sırada yer almaktadır.

28-12-202328-12-202328-12-202328-12-202328-12-202328-12-2023